Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 31 lipca 2018

Pomidorowe ogórki ;)

Wiem, że męczę Was tymi ogórkami, ale dostałam wczoraj wiadro ogórów! W domu tylko cebula! Co tu z nimi zrobić? Zmodyfikowałam trochę już istniejący przepis, i jest! Bałam się efektu końcowego, ale ostatecznie wyszło świetnie. Polecam na zimę do obiadu, na kanapki lub (tak jak ja) prosto ze słoika. 

Sałatka z ogórków w sosie pomidorowym 

Składniki:
  • 2 kg ogórków
  • 6 cebul
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki vegety
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka soli
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w półplasterki i solimy, odstawiamy na parę minut.W garnku zagotowujemy ocet, cukier, olej, vegetę i koncentrat pomidorowy. Ogórki i cebulę wrzucamy do garnka z naszą zalewą, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 2 godziny. Do czystych słoików wrzucamy ogórki w zalewie i pasteryzujemy ok. 10-15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz