Pączusie serowe |
Po usmażeniu ich kuchnia wyglądała, jakby 2 dni nie była sprzątana, więc odwekaliśmy moment porządkowy grając w... Pierdzioszka i Piggy Popa. Fajne gry, gdzie można się pośmiać i miło spędzić czas z rodziną. Co ważne, przy tego typu grach ćwiczymy, jak pogodzić się z przegraną... Co oczywiście łatwe nie jest.
Do pączków potrzebujemy:
- 300g twarogu z wiaderka
- 2 duże jajka
- 3 czubate łyżki cukru pudru do ciasta + odrobina do opruszenia pączków
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 kieliszek wódki (nie do popicia, ale żeby pączki wchłaniały mniej tłuszczu)
- olej do smażenia
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnku rozgrzewamy olej (ja mam taki garnek specjalny do smażenia frytek). Jajka, cukier i twaróg zmiksować na jednolitą masę, dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cały czas miksując. Na koniec dodać wódkę i aromat i wszystko zmiksować. Ręce można posmarować olejem, żeby cisto się nie kleiło i ciągnęło. Z ciasta formować mini kuleczki i wrzucać na rozgrzany olej.
Usmażone pączki układamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Oprószyc cukrem pudrem i gotowe!
Usmażone pączki układamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Oprószyc cukrem pudrem i gotowe!
Wiem, że ślinka cieknie, ale najlepiej chwilkę odczekać, żeby nie rozbolały brzuszki :)
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz