Jedliście kiedyś bataty? Smaczne, prawda? My posmakowaliśmy ich już jakiś czas temu i muszę Wam powiedzieć, że dla 4/5 mojej gromadki posmakowały. Czyli chyba nieźle. Tylko Mieszko (ciężki do nowych warzywno-owocowych przysmaków) entuzjazmu nie wykazuje. Bataty to po prostu słodkie ziemniaki o przepięknym, pomarańczowym kolorze.
bataty |
Niektóre odmiany batatów przewyższają ziemniaki pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
Ja pokażę Wam dzisiaj jak zrobić frytki z batatów. Są smaczne, słodycz batatów jest przełamana smakiem przypraw.
frytki z batatów |
Potrzebujemy:
- 1-2 bataty
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, słodka papryka w proszku (tak naprawdę przyprawy dodajemy wedle uznania, np tylko lubimy i z czym nam posmakuje)
Bataty obieramy i kroimy w słupki o podobnej wielkości. Do miski z pokrojonymi batatami dolewamy nieco oliwy, mieszamy. Dodajemy przyprawy. Bataty wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy frytki do piekarnika na 20-25 minut (piekarnik rozgrzany do 190-200 stopni C). Powinny się lekko przyrumienić.
Frytki z batatów można jeść bez sosu, ale ja proponuję, aby zrobić sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu, 1 mały ząbek czosnku. Czosnek zgniatamy, mieszamy z majonezem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz