Łączna liczba wyświetleń

piątek, 28 grudnia 2018

Piernik świąteczny...

Święta, święta i po świętach... Słyszeliście już to w tym roku? Tak jak szybko do nas przyszły, tak szybko się skończyły. Jak zwykle było dużo, pysznie i ... dużo. Teraz w tym czasie okołoświątecznym, będę Was zasypywała przepisami z moich świąt. Wiem, że trochę po czasie, ale takie dania można sobie "strzelić" w ciągu roku a jak nie, to będzie już na przyszły i nie trzeba będzie nigdzie szukać.
Zaczynamy od piernika. Prosty w wykonaniu a jakże pyszny... mniam.

Piernik świąteczny


Składniki:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki (ja zmieszałam z nutellą śliwkową przepis tutaj)
  • polewa: 100 g czekolady deserowej + 50 g masła
  • orzechy włoskie lub suszone śliwki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Pokrojone masło włożyć do rondelka, dodać kakao, przyprawę do piernika, miód. Mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać rózgą.
Do czystej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach.
Masę wlać do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 - 30 minut do suchego patyczka.
Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić, następnie przekroić poziomo na 2 blaty. Dolny posmarować powidłami, przykryć drugim, wierzch posmarować polewą (w garnuszku roztapiać na małym ogniu ciągle mieszając połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło.
Udekorować orzechami lub suszonymi śliwkami.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz