Zaczynamy od piernika. Prosty w wykonaniu a jakże pyszny... mniam.
Piernik świąteczny |
Składniki:
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 2 łyżki miodu
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki (ja zmieszałam z nutellą śliwkową przepis tutaj)
- polewa: 100 g czekolady deserowej + 50 g masła
- orzechy włoskie lub suszone śliwki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Pokrojone masło włożyć do rondelka, dodać kakao, przyprawę do piernika, miód. Mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać rózgą.
Do czystej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach.
Masę wlać do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 - 30 minut do suchego patyczka.
Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić, następnie przekroić poziomo na 2 blaty. Dolny posmarować powidłami, przykryć drugim, wierzch posmarować polewą (w garnuszku roztapiać na małym ogniu ciągle mieszając połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło.
Udekorować orzechami lub suszonymi śliwkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz